FAQ Solaris


FAQ

1. Wie zit er achter het Solaris netwerk?

Wij allemaal. Iedereen die aansluit en meedoet, helpt mee om het netwerk succesvol te maken. Alles gebeurt op vrijwillige basis en het netwerk is op die manier een voorloper van de schenkeconomie. Er zijn geen politieke of religieuze affiniteiten en niemand ontvangt een vergoeding of een voordeel van welke aard dan ook. Het netwerk is simpelweg een instrument om meer autonomie, zelfredzaamheid, steun en solidariteit in een gemeenschap te brengen.

2. Wie heeft het netwerk gecreëerd?

Het is op 26 september 2021 van start gegaan in Rennes le Château, in de Hoge Audevallei (Solaris 11) in Frankrijk. Wie de oprichters zijn, is van minder belang, wat telt is de start en groei van een netwerk voor belangeloze collectieve uitwisseling.

3. Is Solaris een vereniging?

Nee. Het is noch een vereniging, noch een bedrijf of stichting. Solaris heeft geen administratieve of juridische structuur, noch is er geld in omloop. Het is een samenkomst van mensen die de onderlinge band willen herstellen en solidair willen reageren op een mondiale situatie die steeds moeilijker wordt. Al haar leden, zonder uitzondering, zijn vrijwilligers.

4. Is er een leiderschap en hiërarchie binnen Solaris?

Nee. Niemand heeft de leiding en er is geen machtsstructuur. Er is enkel een welwillende erkenning van individuele vaardigheden en talenten, en dat bepaalt de rollen en taken. Mocht er toevallig een hiërarchie of een machtspositie ontstaan binnen een Cel, dan is dat in strijd met de Solaris spirit. Het is dan aan de leden van die specifieke Cel om het probleem zelf op te lossen, in volledige soevereiniteit.

5. Wat is een Cel/ankerpunt?

Een Cel is een abstracte entiteit die de leden van een beperkte geografische gemeenschap (dorp, gehucht, gemeente,...) groepeert. De Cellen zijn horizontaal georganiseerd (geen machtspiramide) en niemand leidt iemand. De rollen kunnen op elk moment veranderen. Er is niettemin een organisatie om de werking van de Cel te vergemakkelijken: de coördinatoren zien toe op de goede werking van de Cel en de referenten brengen leden, die een verzoek doen in contact met leden die het verzoek kunnen beantwoorden.

Bij de oprichting van een Cel wordt een e-mailadres en Telegram kanaal aangemaakt om te communiceren met de leden. Daarnaast zijn er de radiozenders en walkie talkies mocht internet uitvallen of niet langer toegankelijk zijn voor mensen zonder digitale ID pas.

6. Wie zijn de leden?

De leden zijn het weefsel van het netwerk. Ze zijn de plaatselijke bevolking, in dorpen en geografische gemeenschappen, die op vrijwillige en onbaatzuchtige basis deelnemen aan het netwerk en hun tijd en vaardigheden ter beschikking stellen om anderen te helpen. Ze verwachten niets terug, maar weten dat wanneer zij ooit in nood zijn, het netwerk er voor hen zal zijn en dat anderen hun eigen vaardigheden zullen aanbieden. De leden richten hun verzoeken tot de referenten van hun cel (persoonlijk, of per telefoon, per e-mail, via Telegram, per radio,...).

7. Wat is de functie van de coördinatoren?

De coördinatoren van een Solaris cel zijn verantwoordelijk voor het goede verloop van de werkzaamheden in hun cel, voor de communicatie met de coördinatoren van naburige cellen en van de afdeling (regio, departement, land). Ze zorgen ervoor dat de Solaris waarden worden gerespecteerd. Er zijn 3 coördinatoren per Cel, zodat er altijd één beschikbaar en aanspreekbaar is. Ze kennen hun collega's in de naburige Cellen persoonlijk. Bij de oprichting van een Cel is het noodzakelijk om contact te leggen met de aangrenzende coördinatoren in de buurgemeenten.

8. Wat is de functie van de referenten?

De drie referenten van een Solaris Cel zijn de lokale beheerders van de lokale directory. Zij zijn degenen op wie een beroep wordt gedaan in geval van een verzoek. Er is één bronnenboek per Cel en de naburige Cellen in de regio hebben er geen toegang toe. De referenten zijn verantwoordelijk voor het bijhouden van hun directory, met inbegrip van de gedrukte versie, en kunnen ook contact opnemen met de referenten van naburige Cellen indien het antwoord op een verzoek niet in hun cel aanwezig is.

9. Wat is een directory?

Het is een geschreven of uitgeprint bestand waarin info over de leden bewaard wordt. De referenten worden rechtstreeks benaderd door de leden of in sommige gevallen door de referenten van een andere eenheid/cel die hun een verzoek voorleggen. Ze houden een register bij, een zogenaamde directory, waarin informatie over de leden wordt opgenomen (naam, voornaam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, diverse vaardigheden en talenten, materiële middelen, enz.).

Deze map bestaat in 3 kopieën, één voor elk van de referenten, en wordt regelmatig gesynchroniseerd. Om redenen van vertrouwelijkheid en duurzaamheid moet het repertorium ook op papier bestaan en mag het de Cel nooit verlaten. Enkel de referenten kennen de inhoud van dit register. Ze kennen ook hun collega's in naburige cellen persoonlijk.

10. Waarom een extra netwerk creëren als er al netwerken zijn voor het delen van kennis en middelen?

Solaris vormt een perfecte aanvulling op de structuren die reeds bestaan. Het netwerk biedt een concrete manier om iedereen, zowel individuen als groepen, samen te brengen door een strategie van verbinding te voeren en gebruik te maken van een menselijke zoekmachine. Zo kan iedereen een lokaal antwoord vinden op elk mogelijk verzoek, ook in nood- en crisissituaties.

11. Zijn de uitwisselingen binnen de Cel beschermd?

Beschermd tegen wat? Hoe kan de oprichting van een netwerk van wederzijdse hulp en solidariteit worden aangevallen? Bovendien zijn de gegevens die iemand via de communicatiemedia uitwisselt, hun eigen verantwoordelijkheid. Trouwens,

tussen de privé berichten op sociale netwerken en de bestanden met kruisverwijzingen van de administraties, vinden degenen die dat echt willen veel meer informatie dan er in de lokale directory van een Solaris Cel staat.

12. Zijn de gegevens van de bronnenbank openbaar of worden ze buiten de Cel doorgegeven?

Nee, de gegevens zijn niet openbaar en ze worden niet gedeeld buiten de Cel. Zij worden enkel gebruikt om het lokale bronnenboek te vervolledigen. De Cel referenten dragen de verantwoordelijkheid over deze directory. Met andere woorden, in een dorp is het plaatselijke bronnenboek niet eens bekend bij de inwoners. Alleen de referenten houden het bij en hebben er toegang toe. Het repertorium, zelfs wanneer het op een computer is samengesteld, wordt altijd afgedrukt of met de hand geschreven.

13. Waarom 3 coördinatoren en 3 referenten per cel?

Dit is het ideale getal om een alternatief te bieden indien een referent in het bronnenboek wordt gecontacteerd en niet antwoordt. Twee andere contacten zijn dan mogelijk. Hetzelfde geldt voor de coördinatoren.

14. Waarom is er departementale/provinciale coördinatie?

Om twee redenen. In de eerste plaats om te zorgen dat het netwerk in het hele departement functioneel en optimaal is. Ten tweede maakt het contact mogelijk tussen de verschillende (verafgelegen) Cellen en met de nationale coördinatie. De 3 departementale coördinatoren hebben dus de contacten nodig van de coördinatoren van elke Cel van het departement. Hierdoor kunnen de coördinatoren en referenten van elke Cel te weten komen wie hun collega's zijn in de naburige Cellen en kunnen zij hen ook ontmoeten, hetgeen noodzakelijk is voor het netwerken.

15. Waarom is er nationale coördinatie?

Om dezelfde redenen als er departementale coördinatie is. En om de verschillende departementale coördinatoren te kennen. Om samen te vatten: de referenten van

een Cel zijn bekend bij de coördinatoren van diezelfde Cel. Deze zijn bekend bij de coördinatoren van het departement en deze zijn weer bekend bij de landen coördinatie. Op die manier kan worden gezorgd voor netwerkvorming op nationaal niveau. En zelfs met buurlanden, aangezien het netwerk zich op dezelfde wijze over de grenzen uitstrekt.

16. Is het absoluut noodzakelijk om een radius van 15km te hebben om een Cel te creëren?

Nee, het is gewoon een richtlijn. De Cel kan aan elke plaatselijke situatie worden aangepast. Bij een dunbevolkt gebied kan de Celradius bijvoorbeeld groter zijn. Dit zal de bijeenkomst vergemakkelijken. Dan, indien nodig, kan elke gemeente of wijk zijn eigen Cel oprichten.

17. Met hoeveel mensen moet je zijn om een Cel te creëren?

Er is geen minimum. Je kunt zelfs helemaal alleen beginnen om een Cel in een dorp te creëren, de anderen zullen wel komen. Zo begint het eigenlijk altijd, met één persoon die de beweging initieert.

18. Is het beter om veel Cellen te hebben met weinig mensen of weinig Cellen met meer mensen?

De prioriteit is om zo snel mogelijk een doeltreffend solidariteitsnetwerk tot stand te brengen, dus het creëren van een zo groot mogelijk aantal Cellen. Om duidelijk te zijn, het is vandaag beter om 10 Cellen met 2 of 3 leden te hebben, dan één Cel met 100 mensen. Want als de situatie verslechtert en de druk toeneemt, zullen de mensen uit zichzelf naar het netwerk komen. In dit geval, wanneer het al bestaat in hun dorp, zal het veel effectiever zijn.

Stand van zaken op 26 januari 2022:

° Er zijn meer dan 1000 Cellen actief in Frankrijk met in totaal 28.000 leden. ° Het netwerk is nu verspreid over 17 landen.

° Het groeit exponentieel en in snel tempo.

° De identificatie van de capaciteiten en competenties die aanwezig zijn in een zone is volop bezig: boeren, producenten, herboristen, dokters, ingenieurs, wetenschappers, leerkrachten, militairen,...

° De samenkomsten worden ingedeeld per thema. Dit zijn mogelijke thema's: drinkbaar water, voeding, moestuinen, energie, transport, veiligheid, recyclage, zorg en begeleiding, cartografie, educatie, bewustwording en spiritualiteit,.. ° Er worden ateliers en workshops georganiseerd door de Cellen betreffende alle thema's rond zelfvoorziening en autonomie.